Ravikuninkaat

Valmentajat ottavat vastaan paljon onnitteluita hevosten puolesta ravien päätteeksi. Kun vuoden 2016 Turussa järjestetyissä Kuninkuusraveissa kruunattiin ravikuninkaaksi Vitter-hevonen, hevosen valmentaja Jalmari Svart on ollut onnitteluiden kohteena heti kilpailun jälkeisestä aamusta lähtien. Soittoja ja onnitteluviestejä satelee joka puolelta onnelliselle Svartille Vitter-hevosen sijaan. Ehkä parempi näin, sillä rankan raviviikonlopun jälkeen hevoset ovat yleensä kovin väsyneitä. Onnittelut itse tuoreelle ravikuninkaalle kulkeutuvat myös Svartin kautta. Ensi vuonna Kuninkuusravit järjestetään pääkaupunkiseudulla Vermossa, jossa sekä aiempien vuosien kuninkaat että uudet tulokkaat kamppailevat ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleistä. Näissä raveissa Vitter ottaa mittaa muun muassa Köppisestä, Jokivarren Kunkusta ja Erikassonista, eli viime vuosien ravikuninkaista.

Jokivarren Kunkku on koko Pohjolan kuningas

Vuoden 2015 Kuninkuusraveissa ravikuninkaaksi kruunattu Jokivarren Kunkku on kuninkaallinen kaikkialla Pohjolassa. Juhannusviikolla vuonna 2016 järjestetyissä kaikkien aikojen ensimmäisissä Nordic King -raveissa voittajaksi juossut Jokivarren Kunkku toi valmentajilleen kaikkien aikojen suurimman kylmäveristen hevosten ykköspotin, jopa 50 000 euroa. Orin ohjastaja Jorma Kontio kertoi hevosen tehneen parhaimman suorituksensa ikinä, jopa paljon 220px-kuninkuusravit-1paremman kuin edellisen kesän Kuninkuusraveissa. Nordic King -ravit järjestetään myös seuraavana vuonna, ja tapahtumapaikka on PowerPark Härmällä. Nordic King on kylmäveristen hevosten kaikkien aikojen nopein maili, jonka Jokivarren Kunkku juoksi ajalla 19,9. Tämä oli jo toinen kerta, kun Kunkku alitti aikarajan 1,20. Edellisen kerran tämä tapahtui Mikkelin mailissa viime vuonna ajalla 19,5. Jokivarren Kunkku voitti vain nipin napin ruotsalaisen Månprinssen A.M.:n, joka sijoittui kisassa toiseksi. Lähimmäksi näiden kahden aikaa sijoittuivat Vitter ja Marat, jotka myöskin ovat erittäin kovia kisaajia. Jokivarren Kunkun valmentaja Antti Ojanperä saakin olla hevosestaan ylpeä, sillä Kunkku on historian toiseksi nopein suomenhevonen hävittyään ainoastaan Vitterille. Vuoden 2016 Kuninkuusraveissa tämä punarautias ori menestyi huomattavasti heikommin, kenties muiden samana vuonna juostujen kisojen väsyttämänä. Jokivarren Kunkku osallistuu myös vuoden 2017 Kuninkuusraveihin.

Kuninkuusraveissa kisaamiseen vaaditaan kestävyyttä ja nopeutta

Sanotaan, että Kuninkuusraveissa on taikaa, eikä suotta. Kyseessä on yksi maailman vaativimmista ravikilpailuista. Kuninkuusravien keskiössä ovat suomenhevoset, joiden mittelyä saavutaan seuraamaan joka puolelta maailmaa. Näihin kisoihin osallistuminen ei ole hevosille mikään pikku juttu, sillä kisassa menestymiseen tarvitaan kovaa vauhtia, voimaa ja kestävyyttä, jotka voi saavuttaa vain vuosien harjoittelulla. Kuninkuusravien tapahtumapaikka vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi vuoden 2016 ravit järjestettiin Turussa. Vuoden 2017 ravit tullaan järjestämään Espoossa ja Rovaniemelle kaavaillaan vuoden 2018 raveja. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 50 000 katsojaa. Kuninkuusravit ovatkin paitsi Suomen suurin, myös yksi koko maailman yksi suurimmista ravitapahtumista, ja samalla erinomainen ikkuna suomalaiseen ravikulttuuriin. Kuninkuusravit kestävät kolme päivää. Kisojen ensimmäisenä päivänä pidetään suomenhevosvarsojen huutokauppa sekä ensimmäinen raviosuus. Kisan pääravit juostaan lauantaina ja sunnuntaina. Ensimmäisen päivän osuus on 2 100 metriä, toisen päivän 1 609 metriä ja kolmannen päivän 3100 metriä. Kisoissa kruunataan sekä ravikuningas että -kuningatar, jotka ovat parhaan yhteisajan suorittaneet hevoset. Kilpailuihin voivat osallistua vain kantakirjatut suomenhevosorit ja -tammat, eikä kantakirjan ulkopuolisia yksilöitä hyväksytä mukaan kisoihin.