Mitä raviradalla tapahtuu?
Suomessa järjestetään raveja vuoden jokaisena päivänä lukuun ottamatta jouluaattoa ja joulupäivää. Ravihevosten lukumäärä on yli kahdeksassa tuhannessa, ja katsojia lajilla on yli miljoona. Alkujaan kilpajuoksuna kirkosta kotiin alkunsa saanut raviurheilu onkin tänä päivänä yksi maamme suosituimmista urheilulajeista, ja myös yksi tuottavimmista: Suomessa pelaamiseen käytetään vuosittain 250 miljoonaa euroa, josta 150 miljoonaa palautuu pelaajille. Toisin kuin arvontapeleissä sattumalla ja tuurilla on kuitenkin verrattain pieni rooli, ja usein panoksensa takaisin tienaamiseen tai jopa huomattavan summan voittamiseen ei tarvita pelkkää numeroiden veikkaamista ja Onnettareen luottamista, ainoastaan pientä lajiin tutustumista.
Termit tutuiksi
Raveihin ensi kertaa tultaessa vastaan vyöryy kokonaan uusi maailma, josta ei ota tolkkua. Ensimmäistä kertaa Toto65 vetoa kokeilemaan tullut kohtaa kokonaisen joukon uusia termejä, joiden suhdetta lajiin ei helposti avata: valmentajat, omistajat ja ohjastajat, A-, B- ja C-hevoset, auto- ja volttilähtö, tasoitusajo ja niin edelleen. Silti toisin kuin lottoamisessa, onnistuneella raviveikkauksella on pohjansa karttuneessa tiedossa. Termistön opettelu voi tuntua työläältä ja jopa tarpeettomalta, mutta totta on että lajin saloihin perehtymällä mahdollisuudet menestyä ravipeleissä kasvavat kohisten.
Pelien järjestelmissä A-hevonen viittaa suosikkiin, B-hevonen haastajaan ja C mahdolliseen yllättäjään, eli niihin kolmeen hevoseen joihin veikkausta tehdessä on syytä kiinnittää huomiota. Auto- eli ryhmälähdössä lähtö tapahtuu auton siivekkeiden takaa, kun taas volttilähdössä hevoset juoksevat pienissä ryhmissä ympyrällä odottamassa lähtölupaa. Jotkut ravurit menestyvät yhdessä lähtömallissa paremmin kuin toisessa, joten omaa suosikkia veikatessa ei ole pahaksi tehdä taustatutkimusta voittomahdollisuuksia arvioidessa. Samaa ennustetta tukevat tiedot hevosen kengityksestä: minkälaiset hevosenkengät ovat, ovatko ne etu- vai takajaloissa vai molemmissa. Talvikaudella hevosilla on kengät jalassa aina, sillä niihin kiinnitettävät metallipiikit eli hokit estävät hevosta liukastumasta. Silti yllättäen lisääntynyt pito myös hidastaa hevosen jalan liikettä ja siten vauhtia, ja monet kesällä menestyvät hevoset jäävätkin talvikautena tauolle. Pelaajan onkin hyvä muistaa, että kun talviratoihin siirretään, viimeisen kesäpäivän voittaja saattaa ollakin talvikauden hännänhuippu!
Ravikilpailut
Ravit alkavat kasvattaja-ajoista, joihin hevonen ilmoitetaan jo varsana, ja joiden pääpalkinnot hipovat 100 000 euroa. Seuraavalla tasolla ovat aloitteleville hevosille ja ohjastajille suunnatut paikallisravit, joissa vedonlyönti ei ole mahdollista, mutta osallistujille maksetaan silti rahapalkintoja. Suurkilpailut ovat yli 10 000 euron pääpotista kilpailtavia lähtöjä jotka vetävät puoleensa myös kansainvälisiä osallistujia.
Raviurheilu huipentuu vuosittain järjestettäviin kaksipäiväisiin Kuninkuusraveihin, joihin osallistuvat hevoset ovat yleensä voittaneet Ravikuninkaan tai Ravikuningattaren tittelin jo aiemmin, joskus useitakin kertoja kuten esimerkiksi Viesker (1996-2000), Saran Salama (2006-2008) ja Erikasson (2012-2013). Kuninkuusraveissa kruunataan molempien kisapäivien parhaan yhteisajan juosseet hevoset, vaikkei kyseinen hevonen voittaisikaan yhtään kolmesta juoksusta. Esimerkiksi Erikasson sijoittui vuonna 2012 sijoille 2., 3. ja 3. mutta parhaimmalla yhteisajalla vei kuninkuuden.
Mukaan urheiluun
Joskus vedonlyönti omasta suosikista ei riitä, vaan jännitystä on lisättävä ja kokemusta kartutettava sukeltamalla mukaan toimintaan. Tällöin suunnitelmiin voi sisältyä omistajaksi ryhtyminen, sillä vaikka suosikin kannustaminen on mukavaa, mikään ei ole parempaa kuin oman hevosen kannustaminen. Yksin hevosen omistaminen on kuitenkin usein aivan liian kallista, ja raviurheilussa suosittu vaihtoehto onkin kimppaomistus. 600 euroa kuussa ylläpitokuluja on yhdelle ihmiselle helposti liikaa, mutta 60 euroa ei normaalitaloutta paljon heilauta, ja esimerkiksi Rahoitussivuston https://www.freedomrahoitus.fi/:n kautta saa helposti rahat kokoon varsaa varten. Porukasta valitaan myös luotettava vetäjä joka huolehtii yhteydenpidosta tiimin ja valmentajan välillä sekä hevosen kuulumisten ilmoittelusta kimpan jäsenille. Kimppahevosen voi löytää huutokaupoista tai suoraan kasvattajilta, tai vaihtoehtoisesti voi yrittää päästä mukaan valmiiseen kimppaan.