Millaiset hevoset menestyvät raveissa?

Ravihevosten kasvattaminen on taitolaji, joka vaatii monenlaisia välineitä. Netistä löytyy monenlaisia tarvikkeita myös tätä silmällä pitäen. Vaikka hyväkään kanaverkko ei riitä pitelemään hevosta, niin tarjolla on onneksi myös hevosten laiduntamiseen sopivia tarvikkeita, jotka auttavat pitämään arvokkaat ravihevoset turvassa ja tyytyväisinä. Millaiset hevoset sitten menestyvät raveissa ja mitä menestykseen vaaditaan? Kerromme tässä artikkelissa hyvän ravihevosen ominaisuuksista.

Mitä hevosrotuja suositaan ravihevosina?

Ravihevosina käytetään erilaisia hevosrotuja. Suomessa suositaan erityisesti suomenhevosia, joiden näkeminen nostaa helposti pinttyneemmällekin ravimiehelle pintaan kansallistunteen. Vaikka suomenhevonen onkin kylmäverinen hevosrotu, on se menestynyt hyvin ravihevosena. Kylmäveristen hevosrotujen joukossa rotu sijoittuukin nopeimpien joukkoon. Kuninkuusraveissa nämä maamme kansallishevoset kisaavat kuningattaren sekä kuninkaan tittelistä. Ulkonäöltään suomenhevonen on lihaksikas sekä vankka. Hevonen on myös sopusuhtainen. Ennen vanhaan vankka suomenhevonen oli tuttu näky suomalaisilla maatiloilla, mutta nykyisin se niittää menestystä lähinnä raviradoilla. Monet suomalaiset kunnioittavat suomenhevosta aivan erityisen paljon jo siitäkin syystä, että hevoset kantoivat raskaan kortensa kekoon Suomen sodissa ja monet niistä jäivät rintamalle.

Suomenhevosen ohella raveissa käytetään runsaasti myös amerikanravureita ja ranskanravureita. Amerikanravuri on yksi ravimaailmassa yleisimmin käytetyistä lämminverisistä hevosroduista. Alkujaan tämä hevosrotu on Amerikasta sekä Kanadasta. Amerikanravuria pidetään maailman nopeimpana ravaajana hevosrotujen keskuudessa. Ranskanravuri muistuttaa amerikanravuria, mutta se on kuitenkin huomattavasti amerikanravuria suurikokoisempi hevosrotu. Luonteeltaan ranskanravuria pidetään jonkin verran pehmeämpänä kuin amerikanravuria. Yleensä ranskanravuri ei pärjää amerikanravurille nopeudessa, mutta sitkeydessä ne vetävät vertoja mille tahansa hevosrodulle, mikä on tehnyt niistä suosittuja ja hyvin menestyneitä ravureita.

Todellinen hevosten ystävä haluaa usein hankkia myös kotiinsa muistutuksen rakkaasta harrastuksestaan. Tällöin esimerkiksi taulut ja julisteet oman suosikkihevosrodun kuvalla voivat auttaa tässä tavoitteessa. Monipuoliset taulu- ja julistevalikoimat on mahdollista löytää näppärästi myös netistä, sivustoilta kuten Desenio, jolloin omaan kotiin sopivan taulun tai julisteen saa näppärästi tilattua suoraan kotiin.

Millaiset ominaisuudet auttavat hevosta loistamaan raviradalla?

Nopeus on tietysti raviradalla valttia, minkä vuoksi ravihevosina suositaankin erityisen nopeita hevosrotuja sekä -yksilöitä. Tämän lisäksi hyvän ravurin tulee olla myös sitkeä ja kestävä. Esimerkiksi ranskanravuri on erityisen sitkeä hevosrotu, eikä kansallishevosrotumme suomenhevonenkaan sitkeytensä osalta joudu häpeään.

Lihaksikkuus, vankkuus ja sopusuhtaisuus sekä hyvä terveys ovat tarpeen, jotta ravihevonen kestää kovaa rasitusta, johon se suoritusten ja harjoittelun aikana joutuu. On kuitenkin muistettava, että myös ravihevosen psyyken on oltava kunnossa, eivätkä hermoherkät yksilöt kestä ravien asettamia paineita, joita liittyy jo siihen, että ravihevosia joudutaan kuljettamaan melko runsaasti paikasta A paikkaan B. Menestyvän ravihevosen tulee siis kestää paineita ja sitä, että ympärillä on runsaasti ihmisiä suorituksen aikana. Sen tulee olla toimintavarma eikä se saa säikkyä helposti.

Hevonen on luonteeltaan yllättävän arka eläin, mitä voi olla vaikea uskoa sen suuren koon edessä. Kuitenkin ravihevosten kanssa on käynyt myös ikäviä onnettomuuksia niin raviradalla kuin harjoitusten aikanakin. Varovaisuus onkin aina tarpeen toimittaessa näiden upeiden eläinten kanssa. Etenkin osaamattomissa käsissä hevonen voi osoittautua vaaralliseksi, mutta vahinkoja on käynyt jopa alan huippuosaajille, mikä kertoo hevosen arvaamattomasta luonteesta sekä siitä, kuinka tarkkana hevosten kanssa saa olla.