Ravimaailma

ravimaailma-2Mikä sitten on raviurheilun tulevaisuus Suomessa? Raviurheilulla on suuri suosio maassamme ja laji kuuluukin seuratuimpien urheilulajien joukkoon. Suomi kuuluu raviurheilun kärkimaihin ja raviosaaminenkin täällä on maailman huippua. Tästä kaikesta huolimatta lajin tulevaisuus on vaarassa ja muutosta kaivataan kipeästi. Suomen suurimmat raviradat ovat joutuneet pienentämään palkintorahoja etsiessään uutta suuntaa pelimaailman murroksessa. Tätä uutista ei ole otettu riemulla vastaan, koska leikkaukset kohdistuvat tavallisiin arkiraveihin. Katsojien kannalta se merkitsee sitä, että sisäänpääsymaksun ja oheistarvikkeiden hinta nousee. Pelaaminen ulkomaille on kasvanut ja samalla kotimaisten ravien pelivaihdot ovat valitettavasti pienentyneet. Pelaaminen on myös siirtynyt enemmän ja enemmän nettiin. Tätä kaikkea muutosta vastaan on mahdoton kilpailla.

Kesäravien tunnelmaa ei voita mikään

Aitoa ravitunnelmaa on mahdoton löytää netistä. Sitä varten on mentävä paikan päälle katsomaan raveja. Hevoskilpailuissa on aina viihdytty ja saatu suuria elämyksiä. Voittajakamppailujen seuraaminen ja voittohuuma sekä pettymykset paikan päällä nähtynä ovat osa ravimaailman viehätystä. Suomessa on 20 koko vuoden toimivaa ravirataa. Kesäraveissa on tunnelmaa ja kesäksi avataankin vielä 23 uniikkia kesärataa näiden ympärivuotisten lisäksi. Raveihin voi lähteä vaikka koko perheen voimin seuraamaan omaa suosikkiaan. Piknik-viltiltä on mukava seurata raviradan tapahtumia. Mikään ei voita vuosittain heinä-elokuussa järjestettävien Kuninkuusravien tunnelmaa. Vuoden 2017 Kuninkuusravit järjestetään Espoon Leppävaarassa sijaitsevalla Vermon raviradalla. Tietysti sadesäällä voi pienten lasten kanssa olla turhauttavaa lähteä päiväksi ulos sateeseen. Silloin voi raveja seurata vaikka televisiosta ja kestävä pinnasängyn reunapehmuste takaa perheen pienimmille hyvät unet. Toinen kesään kuuluva, merkittävä ravitapahtuma on Kokemäen perinteiset kaksipäiväiset juhannusravit. Näitä raveja voi lähteä seuraamaan kaukaakin, sillä majoitusta järjestetään raviradan lähistöllä sijaitsevalla Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksella. Juhannusraveja järjestetään muuallakin kuin vain Kokemäellä. Kauhavan raviradalla, kuten monella muullakin raviradalla pääsee aitoon ravikansan juhannustunnelmaan.

Ravimaailmaa koskevat tiukat säännöt

Hippos on laatinut Suomessa ravikilpailua koskevat säännöt. Niissä on muun muassa suurkilpailusäännöt, jalostussäännöt, varusteopas sekä lääkintämääräykset. Kaikki muutkin ehdot kilpailutoimintaan osallistumisesta on kirjattuna näissä säännöissä. Sääntöjä on laadittu hevosten, ohjastajien ja valmentajien lisäksi myös hevosten hoitajien, kilpailun järjestäjien sekä toimihenkilöiden osalta. Askellajin pitää säilyä ravina koko kilpailun ajan, koska muuten suoritus hylätään. Hevonen ei saa myöskään kävellä lähdön aikana, sillä sekin johtaa hylkäämiseen. Hevosrodut ovat erityisesti jalostettu tähän käyttötarkoitukseen. Hevosten varustuskin on tarkkaan säännöstelty. Kilpakärryjen tulee olla mahdollisimman kevyitä sekä tasapainoisia. Valjaina käytetään kevyitä silavaljaita. Monenlaisia jalkasuojia käytetään ravihevosen jalkavammojen ehkäisemiseksi. Raviurheilu ei eroa paljoa muista lajeista, sillä myös hevosien suoritusta yritetään parantaa laittomin keinoin. Hippoksen sääntöjen mukaan hevosen suorituskyvyn keinotekoinen alentaminen, parantaminen tai ylläpitäminen piristävillä aineilla tai lääkkeillä on kiellettyä. Tätä kaikkea kontrolloidaan veri- ja virtsanäytteillä, jotka otetaan ennen kilpailua. Muun muassa kasvuhormonit, verensiirrot sekä anaboliset steroidit ovat kiellettyjen listalla. Lista on pitkä, ja siihen kuuluu myös kielletyt apuvälineet ja varusteet. Paljon asioita pitää olla järjestyksessä ennen kuin hevonen on valmis osallistumaan raveihin.